Naar overzicht

Digitalisering is de afgelopen jaren explosief toegenomen en tegelijkertijd zijn cyber-dreigingen groter dan ooit. Voorzichtig kunnen we stellen dat organisaties zich tegenwoordig in een datalektijdperk bevinden. Dat maakt het relevanter dan ooit om te weten wat u kunt doen om uw data en organisatie te beschermen. Laten we beginnen met iets waar iedere laag van de organisatie mee te maken heeft en wat dan ook vaak misgaat: wachtwoordbeveiliging.

Organisaties zitten met hun handen in het haar: hoe zorgt u er als bedrijf voor dat werknemers veilig, maar toch vrij kunnen werken? Dienstverleners die sterke wachtwoordgenerators en andere handige tools aanbieden schieten uit de grond. Ook al voorziet u iedere werknemer van unieke inloggegevens per systeem en laat u die vaak updaten, dit is al lang niet meer genoeg om zorgeloos beveiligd te zijn. Waarom? Lees hier drie redenen waarom wachtwoordbeveiliging over de datum is.

1. Het risico is te groot

Met de komst van de meldplicht datalekken en de Europese General Data Protection Regulation (GDPR) hangen er donkere wolken boven de hoofden van organisaties. Niet alleen komt er steeds meer verantwoordelijkheid te liggen bij organisaties die privacygevoelige informatie verzamelen of herbergen, de controle hierop wordt ook steeds scherper. Op deze manier kan een simpel wachtwoord van één van uw werknemers dat gestolen of verloren wordt, poorten openen tot enorme rampscenario’s.

2. U geeft de touwtjes uit handen

Hoe groter uw organisatie, hoe meer werknemers mogelijk (onbewust) kunnen zorgen voor data- of andere beveiligingslekken. De verantwoordelijkheid van uw werknemers groeit, want werknemers moeten tegenwoordig rekening houden met steeds meer bedrijfseigendommen. Denk bijvoorbeeld aan een laptop en telefoon, beide beveiligd met een wachtwoord. Werknemers moeten vervolgens met verschillende wachtwoord beveiligde systemen werken zoals e-mail, het intranet, de cloud en bedrijfsservers. Het is voor medewerkers vaak moeilijk om al deze verschillende wachtwoorden te onthouden. In plaats daarvan grijpen werknemers vaak naar een excel-bestand of wordt één wachtwoord vaker gebruikt om op meerdere systemen in te loggen. Beide methoden vormen risico’s voor uw organisatie.

3. Uw organisatie is een schietschijf voor cybercrime

Stuurt u uw medewerkers op pad met niets meer dan wachtwoordbeveiliging? Dan bent u direct een eenvoudig doelwit voor cybercriminelen. Cybercriminelen kunnen tegenwoordig namelijk op kinderlijk eenvoudige wijze wachtwoorden ontfutselen. Bijvoorbeeld doordat uw werknemer inlogt op een openbaar WiFi-netwerk, wachtwoorden verzamelt in een excel-bestand of vaker hetzelfde wachtwoord gebruikt. Onbewust laten we als internetgebruikers een hele hoop data online achter. Deze data laten internetgebruikers voor hun gevoel ogenschijnlijk veilig achter, totdat de realiteit toeslaat en het tegendeel bewezen wordt.

Kunt u uw wachtwoordbeveiliging eigenlijk wel echt verbeteren? De kans dat op één van deze manieren uw gegevens misbruikt of gestolen worden is altijd aanwezig. Het feit dat cybercriminelen tegenwoordig hun data het vaakst verkrijgen uit gestolen wachtwoorden bewijst nogmaals dat wachtwoordbeveiliging niet meer van deze tijd is. Neem contact op met onze security experts om u en uw eindklant te adviseren.

Naar overzicht

Lezers reacties

746 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *